Historie van mijn Citroën ID20 /Dsuper5 cabrio

Zelf heb ik de Citroën ID20/Dsuper5 als Berline gekocht, 09-11-2007.

Wat me later opviel is dat het een ID20 is volgens kenteken, maar er een originele DX2 motor is gemonteerd met een manuele 5-versnellingsbak.

Dat staat ook zo op kenteken: ID20 met 2175 cc motor.

Maar volgens alle boekjes over motortypen en jaartallen komt de ID20 met DX2 niet voor.  Wel een Dsuper5 als opvolger van de ID20 met DX2 motor, maar pas vanaf 1972.

Nou geloof ik eerder mijn kenteken dan de achteraf opgestelde lijstjes vanaf allerlei websites.  Want Citroën heeft van alles uitgehaald met verschillende motorversies per land.

Mijn ID20 komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is in 1970 geïmporteerd in Nederland.  De wagen was oorspronkelijk metallic groen, maar toen ik de wagen kocht was hij zwart.  De wagen had bij mijn aanschaf deuren met inliggende klink.  Dat heb ik zo gelaten.  Jammer genoeg heb ik nooit een carte grise kunnen vinden van de wagen, dus moet ik er van uit gaan dat de gegevens in het RDW register correct zijn overgenomen bij de invoer in Nederland.  Ik heb wel gechecked op het motortype en er ligt inderdaad een DX2 motor in (2175 ccm) met 115 SAE PK.

 

Na de aanschaf in 2007 heb ik heel wat werk gehad om de wagen weer veilig en betrouwbaar te krijgen.  Ondanks de nog geldige APK.  De verkoper had me verteld dat de reden van verkoop was, dat hij de wagen niet meer door de APK kon krijgen.

Van de oorspronkelijke advertentie in 2007 heb ik de foto’s van marktplaats bewaard:

De wagen was slecht of niet onderhouden, alle plaatwerk was slecht, en ook onder de wagen was het slecht gesteld met het plaatwerk.

Het schuifdak was lek en de auto was van binnen helemaal nat, ook alle bekleding was drijfnat.  De kofferbak was ook drijfnat.

Nadat de koop was gesloten en de auto op naam was gesteld ben ik vanaf Amstelveen naar Woerden gereden, en de wagen reed onverwacht goed.  Zowel op LPG als op benzine. De wagen trok wel iets naar één kant maar na het onderweg oppompen van alle banden was dat helemaal opgelost.

Na aankomst in Woerden heb ik de wagen in de garage gestald.  Mijn Traction Avant was klaar en had ik tijdelijk elders ondergebracht zodat ik alle ruimte had om aan de ID20 te werken.

Van de eerste ontdekkingen heb ik nog leuke foto’s overgehouden.  Het plaatwerk was kennelijk ooit met plamuur aangepakt, en daaroverheen was de zwarte laklaag gezet.  Die lak zag er mooi uit, maar de plamuur kwam overal los van de wagen.  Bij het aanraken van sommige uitstekende delen viel de plamuur er makkelijk af.  En daaronder zat altijd roest.  Het kaalmaken of conserveren van de onderlaag was blijkbaar door de vorige spuiter niet in de voorbereidingen meegenomen -of in ieder geval niet adequaat uitgevoerd.

De bekleding, banken en stoelen heb ik na verwijdering eerst buiten laten uitlekken, en daarna binnen laten uitdrogen.

Het schuifdak heb ik direct vervangen door een nieuw waterdicht elektrisch Webasto vouwdak.  Daarmee was de grootste oorzaak van de lekkage opgelost.

Daarna heb ik eerst de bodem van de wagen en kofferbak aangepakt, vanwege de APK.

Na de bodem heb ik de volgende zaken vervangen, gerepareerd en/of vervangen: Remmen, fusees, stuurinrichting, vetrubbers, lekzakken, uitlaatlekkage, handrem, verlichting, LHM, V-snaren, motorolie, bougies, oliefilter,   halve voortrein Rechts, banden en balancering, uitlijning, longerons verstevigd, lekgoten zijkant kofferbak, plaatwerk rondom kaalgemaakt, geconserveerd en in zwarte primer gezet, versnellinsgbakolie.

Daarna de APK gehaald en met de wagen met z’n allen naar Frankrijk op vakantie in de zomer van 2008 en 2009!

In die periode van 2008 en 2009 heb ik de ID20 als privé wagen gereden, maar gaandeweg werd duidelijk dat deze wagen niet buiten kan overleven.

Daarom heb ik een tweede garage geregeld zodat zowel de Traction Avant als de ID20 altijd binnen kunnen worden geparkeerd en heb ik een 2e hands modernere privé wagen aangeschaft.

Daarna kon ik met de ID20 opnieuw aan de gang om het plaatwerk nogmaals op te knappen.  Daarbij heb ik serieus werk gemaakt van het opknappen en heb ik alle slechte stukken roest en plaat eruit geslepen- en geknipt, waar mogelijk vervangingsdelen aangeschaft en voor de voorspatborden zelf nieuwe spatbordranden gemaakt.

Omdat de hele wagen op maat is gemaakt bij de aflevering is het erg onverstandig om delen van het plaatwerk zoals deuren en spatborden uit te wisselen.  Met een motorkap of kofferklep zou dat nog moeten kunnen, maar dat blijft ook altijd maar afwachten of dat past tussen de bestaande spatborden.  In de loop der tijd heeft Citroën vaak net iets andere maatvoeringen gehad van de plaatdelen en door de verschillen bij alle fabrieken weet je nooit precies wat een 2e hands vervangingsdeel als origine heeft.  Laat staan of je dat van je eigen wagen nog wel kan achterhalen.  Dus heb ik de hele originele set van mijn wagen volledig hersteld, en waar nodig zoals met de deurbakken altijd maar 1 deur tegelijk verwerkt, zodat ik deze steeds op het tegensluitend plaatwerk kon pas maken.

De wagen was, nadat alles helemaal klaar was, zwart.  Met de wagen heb ik hierna maar weinig gereden.

In 2016 kwam ik via-via in contact met een cabriobouwer in Friesland en na wat heen en weer gepraat heb ik besloten de Berline in 2016 om te laten bouwen naar cabrio.  De kosten waren behoorlijk hoog, maar daarbij zat ook de omkeuring en kentekenaanpassing naar Cabrio.  En de gehele binnenkant en buitenkant van de bodem werd gelijk versterkt met 2mm plaat.

Tijdens de ombouw naar cabrio heb ik gelijk de LPG-tank, -vulslang en -aanvoerleiding naar de motor vervangen.  De LPG tank is daarbij ook iets lager geplaatst in de kofferbak, zodat er voldoende ruimte boven de tank overbleef voor het opgevouwen cabriodak.

Een paar jaar later besloot ik het dakframe van de cabrio te veranderen en het kofferdeksel aan te passen om de achterkant van de auto gladder te maken.

Toen, in 2021, besloot ik de auto opnieuw te laten spuiten en daarbij alle oude onderdelen, zoals de spatborden enz. te laten upgraden.  Dit proces is nog steeds gaande (08-2022).

UPDATE 1-10-2022:

error: Content is protected !!