Hydraulische koppelingen lekvrij monteren

Je kent het wel, alles gemonteerd met nieuwe leidingen, nieuwe pomp, nieuwe regelaars, enzovoorts.

En dan.. LHM erin, de aanzuigleiding en pomp netjes gevuld met LHM en starten maar.

Vervolgens komt er op allerlei plekken groen spul uit de koppelingen.

De eerste neiging is om de wartels strakker aan te trekken. Maar…

Elke gemonteerde leiding die lekt eerst eens even controleren op basis van onderstaande aanpak:

zxsaiv

En daarna nog maar een kaar starten.

Bij aanhoudende lekkage de leiding losmaken, wartel iets terugschuiven en het afsluitrubber controleren.  En het deel van de leiding dat in de ontvangende kant steekt, controleren op beschadigingen.  Als er een langsgroef in de lengte zit, blijft het lekken. De bedoeling is juist dat alles kan bewegen en dat de druk van de LHM er voor zorgt dat alles dicht blijft onder druk.

Op mijn aansluiting van de HD pomp naar de regelaar heb ik altijd LHM lekkage gehad. Behalve net na het monteren. Elke keer weer.

Het probleem blijkt achteraf te zijn dat de pomp met 3 poelies ook de aircopomp aandrijft die met grote klappen aan en uitschakelt waardoor de HD pomp steeds beweegt. Op een bepaald moment veroorzaakt dit het weer gaan lekken van de aansluitingsleiding/wartel naar de regelaar.

Iets aandraaien lost het probleem tijdelijk weer op, totdat alle rek er uit is.  Dan blijft het gewoon lekken.

De enige oplossing lijkt een flexibele leiding te zijn, die moet ik nog monteren tussen pomp en regelaar.  (oktober 2017)

Eind oktober 2017 heb ik alle extra spullen besteld voor dit klusje:

Een rol 6,3 mm leiding, koppelingswartels voor de pomp en regelaar, verlengknelkoppelingen, rubbers enzovoorts.

Het originele gereedschap voor het persen van de leidingen heb ik al, dus zo snel als mogelijk komt er een nieuwe leiding op.

De nieuwe leiding wil ik scharnierbaar maken zoals bij de achterwielophanging, een rondgebogen leiding die kan meeveren.

De aansluiting aan de pomp wil ik fixeren zodat de leiding in de wartel niet meer kan bewegen op de momenten dat de aircopomp aan- en afslaat.