Roestpreventie Citroën ID/DS

Na heel veel jaren ervaring met roestende auto’s en allerlei proefjes met roestwerende middelen is het voor mij erg duidelijk:

Roest kun je alleen preventief tegengaan.

Het best doe je dat door je kale ijzer zo snel als mogelijk te voorzien van een deklaag die vocht en lucht weert.

In mijn geval heb ik de beste ervaringen met  Hammerite verf.  Zelf gebruik ik altijd de glanzende zwarte verf.  je moet er bij nieuw ijzer voor zorgen dat alles goed dekt. Als het ijzer iets roestig is, kan het vaak in 1 laag omdat alles beter pakt op een beetje roest.

In de tuin heb ik een paar oude remschijven liggen waarop ik verschillende soorten antiroestweringsmiddelen op heb gezet.

Zowel noverox, brunol, waxoil, roestwerende verf van de aldi, metaalverf van Gamma, Hammerite roestwerende menie en Hammerite roestwerende glanzende zwarte lak.

Beide Hammerite producten vormen geen roest onder de verf, ook aan de rand van de verf kruipt de roest niet onder de verf.

Alle andere producten verweren na 6 tot 24 maanden volledig en de roest drukt het roestwerende middel uiteindelijk helemaal weg.

Ooit heb ik onder de ID/DS een laag aangebracht met ML/tectyl. Daaronder is het roestwerk gewoon doorgegaan.

Later heb ik tussen alle plaatdelen van de bodem en de longeron Brunol, gemengd met 5W30 motorolie, gespoten. Dat houdt aardig de roest tegen, waarbij het feit dat de auto nauwelijks buiten komt waarschijnlijk een betere bescherming biedt, in combinatie met de carterolie.

Sinds ik 6 jaar geleden bij de Traction en de ID/DS volledig ben overgegaan op Hammerite roestbescherming op alle plekken waar dat kan, is op de delen waar hamerite zit geen roestvorming geweest.  Het nadeel van Hammerite is, naast de hoge prijs, dat je het nauwelijks kan spuiten. Dat heb ik opgelost door het 1:3 te verdunnen met thinner.  Daarmee kan ik het in holle ruimten spuiten waar het dan wel echt heel droog moet zijn.  Met deze manier heb ik nog geen lange duur-ervaring, maar in de deuren en kokers geeft het wel een mooi aanzicht, zo’n glanzend opppervlak.

Bij het laswerk dat ik aan de auto’s doe gebruik ik vooraf INOX spray wanneer er gelast gaat worden met proplassen. Daarmee is de plek waar je later niet meer bij komt, alvast antiroest behandeld. In het algemeen gebruik ik na het lassen en slijpen altijd eerst Zinc spray, dat komt namelijk overal. Daarna Hammerite menie of gelijk Hammerite antiroest verf.

Bij het afwerken van de ID/DS cabrio heb ik alle plaatwerk en ijzer met de oranje antiroest Hammerite menie behandeld, en aan de buitenkant met zwarte Hammerite glanzende antiroest verf. Het duurt even voordat de verf echt goed droogt maar dan is het redelijk slijtvast. Niet zo hard als autolak maar het is aan de buitenkant alleen als tijdelijke deklaag aangebracht.  Als de ID/DS cabrio helemaal klaar is gaat de auto sowieso nog naar de spuiter, en daarna gaan alle afwerkstrips, strijkrubbers, lampen, klinken en dergelijke er weer op.

Onderstaand: Zwarte Hammerite gerold op de benzinetank van de ID/DS.