ID/DS Cabrio uitzagen voor het Audi dak

24-4-2016 heb ik de ID20 verder uitgezaagd zodat het Audi80 dak er in past.

De beugel voor de bank er uit, de achterportieren aan de binnenkant uitgezaagd en de C-stijl drastich ingekort aan de binnenzijde.

Daarna het dak pas gemaakt op de opening in de wagen, uitgeklapt gepast en daarna ingeklapt om de juiste passing in de opbergbak en dergelijke te bepalen. Ook de passing met het Audi 80 interieur uitgeprobeerd.

Alles is pas te krijgen en er moet hier en daar nog wat worden afgezaagd om het dak soepel op en neer (open en dicht) te krijgen.

Daarnaast moet het dak aan de voorkant zo’n 20 cm worden verlengd en daarmee past het aan het ‘oude’ voorstukje.op de voorruit.

Volgende actie wordt het maken van de bevestigingsbeugel onder de voet van het dak, naast de achterschermen. Deze komt onder op de longeron en ter versteviging komt de beugel ook vast aan het achterschot en de C-stijl.

Foto’s:

26-5-2016 Zijn de beugels om het dak te plaatsen gemaakt. Alle plaatwerk erachter moet nog worden gemaakt en erin gelast. De dakvoet beugel komt hier ook nog aan vast zodat de C-stijl het fundament van de bevestiging vormt, samen met de longeron. Zie onderstaande foto’s.

Het dak moet nog zo’n 20 cm worden verlengd om op de windvang te passen. Dat past nog net mooi in de bak waar het dak in wordt opgeborgen.

Zie de foto’s om de lijn van het dak te zien. Het past precies aan de voorkant op de windvang. De bolling van de windvang is gelijk aan het polyester dak en dat past niet bij het Audi dak, dat is iets platter in het midden. Dat moet bij de windvang worden aangepast en dan past het prima.

Op onderstaande foto kun je goed zien dat het dak de juiste hoogte heeft ten opzichte van de bovenkant van de ruit!  Pffff.

De beugels met ruitrubbers worden aangepast aan de vorm van de auto. De  Citroën ruiten staan ongeveer 4 centimeter verder naar buiten bij de voorruit dan bij de Audi. Dat betekent een verbreding van de beugels met die afstand.  Bij de B-stijl moet het dak 8 cm worden verbreedt. Dat ga ik pas doen NA het verlengen van het dak.

Het plan is om eerst alles pas te maken, de bevestiging strak te maken en daarna alles er weer uit te halen, de binnenkant af te werken, achterruiten aan laten passen, alles in de roestwerende verf te zetten en daarna de ruiten en het dak weer te plaatsen.  Daarna de afdekplaat monteren en zo verder naar achteren werken. Nieuwe platte kofferklep die naadloos op het nieuwe tussenstuk moet gaan passen erin, afwatering regelen en alles netje waterdicht maken. Dak bekleden of laten doen, daar ben ik nog niet uit. In ieder geval eerst zelf proberen om het gevoel te krijgen hoe het er uit gaat zien!

Daarna het interieur er in en alle bevestigingsbeugels voor het interieur op de goeie plek er in maken…

En heel misschien kan ik er nog een keer in rijden als het lekker weer is. Dat ga ik toch zonder dak doen!