ID/DS Cabrio idee: Nieuwe kap van Audi80

1-5-2016: De bijgeleverde kap door Oord cabrio voldoet maar matig.

Aan de ene kant is het een goed passend frame omdat het bestaande dak als donor dient, aan de andere kant is het daardoor zo stevig geworden dat het niet meer goed past in de opslagbak tussen achterbank en kofferbak. Daarom heeft Oord het Sonneland doek los gehouden van het frame. Opbergen en opzetten is daardoor zo omslachtig geworden dat het bijna niet met 1 persoon is te doen. Het plaatsen van het frame moet voor beide zijkanten afzonderlijk worden gedaan maar het omhooghalen van het frame gaat gelijktijdig. Zie onderstaande foto waar je kan zien hoe de framestukken zijn neergelegd op het losse doek.

Meeter, ook een ID cabrio bouwer, heeft ooit een cabriokap van een Saab gebruikt en deze volledig aangepast voor een IDcabrio. Zie onderstaande foto:

Met dit idee als uitgangspunt heb ik een kapmechanisme met dak gekocht van een Audi80 uit 1992/1998?, zie onderstaande foto’s:

 Dit dak vouwt helemaal weg in 3 delen. Het schuifstuk, de bevestiging aan de auto en de breedte/hoogte moet allemaal nog worden aangepast. Daarna moet er een proefkap op en zullen de achterramen moeten worden aangepast.

Animatievoorbeeld om de maat te zien en hoe de auto er qua lijn uit gaat zien:

Het idee is om het Oord dak volledig te demonteren en het Audi dak daarvoor in de plaats te maken.

Het Audi80 dak behoudt het oorspronkelijk frame en wordt in de breedte en lengte aangepast.

Het Audi80 mechanisme kan dan gewoon gebruikt worden om het dak vast te maken en op te bergen.

Achterin komt minder zitruimte, het is ten slotte een cabrio!

De eerste metingen zijn positief: het dak kan gewoon geplaatst worden. De breedte van 137,5 cm past mooi tussen de schermen, net naast de achterruiten.

De breedte op de ruiten klopt wel achteraan, maar naar voren wordt het dak aan beide kanten 2 cm te smal. Dat moet ik breder maken zodat de ruiten mooi sluiten op de sluitrubbers. 2 cm per kant kan en moet lukken!

De voorkant van het Audi dak is zo’n 11 cm te kort. Dat verleng ik met het voorstukje van het oude polyester dak. Past allemaal als het goed is net in de opbergbak achter de bank.

De Audi- sluiting aan de voorruit laat ik zitten, dit is een hele mooie sluiting. Het Oord-stuk aan de voorkant op de ruit ga ik hier aan vastmaken zodat alles bovenop de DS ruit netjes in de ronding van het frame past. Dit deel is het voorste stuk van het oorspronkelijke ID20-dak.

De ruithoogte is 41-42 cm, dat is vrijwel gelijk aan de ID20. Ook dat gaat mooi passen,.

De achterruiten moeten dus L en R worden aangepast aan de hoek die ook achterin de ruiten van de Audi80 zit. Bovendien wordt de achterste ruit veel korter. Het raam- en draaimechanisme laat ik gewoon zitten, dat werkt ook wel met een kleinere ruit.

Het doek van het dak moet natuurlijk worden vervangen want het wordt langer en breder. Ga proberen om eerst met het doek van het Oord dak te experimenteren; het lijkt groot genoeg en past zonder meer ook om het nieuwe frame. Op de tussenbuizen van het frame moet een flap over de hele breedte van het dak aan de buitenkant worden ingenaaid, zodat het dak netjes opvouwt.

De binnenbekleding is er mooi uitgekomen, dit gaat er gewoon weer in.

De bevestiging van het scharnierpunt aan de carrosserie vergt nog wel wat aanpassingen. Er komt een bevestigingspunt op de longeron zodat alles goed kan worden vastgezet. De bank moet qua zitting en rugleuning volledig worden aangepast.

De huidige C-stijl wordt  ingekort tot de hoogte van de bak waar het dak komt te liggen.

Een deel van de achterdeur moet voor het dak worden verwijderd, maar de raamgeleider aan de achterkant kan gewoon blijven zitten.

De ruit van het dak klapt bij de Audi80 eerst omhoog, waarna er een plaat omhoog komt zodat de ruit daaronder kan worden opgeborgen. Daarna komt het dak naar beneden en de plaat sluit zich daarna weer. Dit probeer ik over te nemen, dan vouwt de ruit netjes in elkaar onder het dak. De Oord oplossing kan niet want dan komt er spanning op het doek rondom wanneer het dak in is gevouwen.

De breedte van het Audi dak is aan de achterkant van de auto OK, naar voren wordt het smaller en pas ik de breedte aan. Het scheelt maar zo’n 2 cm aan beide kanten.

Het hele klapmechanisme blijft oorspronkelijk intact. De ruitrubber en -houders zijn aan het frame geschroefd. deze zijn gemakkelijk te vermaken op de breedte van de ID20.

De hoogte van het ingeklapte dak is 18 cm aan de achterkant in het midden (tegen de kofferklep aan) en 13cm aan de voorkant, tegen de achterbank aan. Dat gaat prima passen want de beschikbare ruimte voor het opruimen van het dat (verticaal gemeten) is respectievelijk 25 cm in het midden en 14 cm aan de zijkant, tegen de carrosserie aan.

De breedte van de sluitplaat is op zijn breedst 146 cm en komt daarmee net 1 cm op de carrosserie te liggen. Het dak past er net tussendoor. Dat gaat allemaal goed zo. De sluitplaat is 43.6 cm in het midden op het punt tussen bank en kofferklep, dat past precies tussen de bak en kofferklep in.

Passen  moet uitkomst bieden!

21-5-2016 is er ruimte gemaakt bij de C-stijl; oude dak eraf gezaagd en de C-stijl vrij gemaakt. De bevestigingssteunen van de achterbank moeten er nog helemaal uit worden gezaagd om het nieuwe dak te kunnen passen. Later komt dat weer netjes op de nieuwe maat terug.

De beugel waar de kofferklep op scharniert ligt in het geheel een volle centimeter te hoog. De kofferklep steekt daardoor ruim boven de carrosserie uit. Dit wil ik nog graag veranderen. De bak van het dak zit hier ook aan vast. Dit ga ik pas aanpassen als het dak helemaal klaar is, gelijk met het verbouwen van de sluitplaat voor het dak.

Het Audi dak vanmiddag gestript (zondag 22-5-2016 en regen….), alles ziet er nog goed uit. Hier en daar wat roest maar functioneel compleet.

Zie de foto’s!

 

Wordt vervolgd! (22-5-2016)