Het plan: ID cabrio plaatwerk passend maken

 

Het rood spuiten van de cabrio gaat niet in eigen beheer lukken en zal worden uitbesteed.

Omdat de auto in 1 x gespoten moet worden gaat dat in de kleine garage niet.

Het voorbewerken gaat gelukkig in delen wel lukken, dus hebben we daar een plannetje voor gemaakt.

 1. Nadat de ID20 bij Oord is opgehaald, moet de 2-jaarlijkse APK nog worden gedaan. Inmiddels hebben we de APK eerder gedaan vanwege de uitloop met de RDW keuring…  Gelijk daarna begint de afwerking. Alle rubbers van de deuren en voorschermen worden gelijk vervangen. Alleen de achterklep en achterschermen waar de achterdeuren nu deel van zijn, worden aan de auto bewerkt. De voorbewerkte nieuwe voorschermen, motorkap en voordeuren zijn al spuitklaar en staan in de opslag. 
 2. De nieuwe delen moeten nog wel worden gepast op de auto en waar nodig worden bijgevormd op de achterschermen. We beginnen met de voordeuren. Deze moeten qua lijn aansluiten op de achterkant. Als het nodig is zagen we de achterkant van de deuren in ter hoogte van de plaatvervanging waar aan de buitenkant de brede stootstrip zit. Daarmee maken we ruimte om de onderkant van de deur waar de deurbakken in zitten, gelijk te stellen met de achterkant van de auto (de oude achterdeur). Omdat we bij het plaatsen van de deurbakken als mal de originele achterdeuren en voorscherm hebben gebruikt is de verwachting dat alles zal passen maar je weet maar nooit… Na het eventueel inzagen van de voordeuren worden ze gehecht en las ik e.e.a. met het nieuwe TIG apparaat aan de binnenkant weer rondom dicht.  
 3. Als de lijn van de voordeuren is veranderd moeten de voorschermen ook pas worden gemaakt op de deuren. Gelijke procedure als de deuren: Binnenzijde ter hoogte van de brede stootstrip inzagen tot de buitenkant, stellen en hechten en aflassen. Gelukkig past alles zonder meer op de auto. Minieme verschillen als je met de pasmal horizontaal bij de overgang van scherm naar deur kijkt. Na het afhangen, meten en weer ietsje schuiven, vulplaatje erbij of eraf blijkt er nauwelijks verschil over te blijven!
 4. Als alles netjes pas is gemaakt: vlak slijpen, roestwerend bewerken en primer erop. waar nodig met de groene watervaste epoxy plamuur strak maken. Het strak maken van het plaatwerk is een secuur werkje. Eigenlijk werk ik de epoxy plamuur gelijk op het kale staal. Aan de binnenkant alles met epoxy en roestwering bewerken.. Belangrijk is om de hele lijn van de auto in de gaten te houden met een vloeiende gang van voor naar achter. Goed in het tegenlicht kijken met een brede tl lamp verticaal voor je uit.
 5. Als de grote lijn er in zit, kan het fijn afwerken worden gedaan. Het wordt een werkje van schuren, plamuren en vullen van grof naar fijn. Let op dat je met de hand werkt voor de grote vlakken met een schuurplank en korrel 60 of 80. Na het goed op vorm zijn kun je naar korrel 150 en vanaf 320 kun je.met de machine aan de gang.
 6. Alle rubbers gaan er af, zowel de raamrubbers als alle deur-, dak- en schermrubbers zodat de roestwering er op kan en daarna de epoxy primer. De binnenkant van de auto wordt helemaal in de zwarte epoxy primer gezet, evenals de dorpels en longeron aan de buitenkant.
 7. Het spuitwerk moet zowel aan de zichtbare- als de nier zichtbare kant worden gedaan. Bij een DS is het gehele chassis origineel zwart dus dat is makkelijk. De kofferklep, motorkap en schermen zijn aan de binnenzijde origineel ook zwart, de deuren zijn rondom de kleur van de auto. De drukknoppen van de kaphoes op de auto worden meegespoten. De B-stijlen worden ook meegespoten. Als we later besluiten om hier de originele RVS afdekking op te maken, is het spuitwerk geen probleem. Het rvs plaatje zit er al.op inmiddels…
 8. Na het spuiten kunnen alle onderdelen weer worden geplaatst in de voorschermen zoals koplampglas, koplampbakken, rubbers, bekabeling, enzovoorts.
 9. In de deuren komen allemaal nieuwe rubbers, handgrepen en nieuwe zwart leren binnenbekleding. De veegrubbers van de ramen komen er ook nieuw in, zowel aan binnen- als aan de buitenkant.
 10. De stootstrippen worden speciaal van RVS gemaakt en komen van binnenuit met nylon popnagels op de schermen en deuren. De betreffende gaten zijn al voor het spuitwerk aangebracht zodat roesten zo veel als mogelijk wordt voorkomen. 
 11. Er is een nieuwe bekledingset in de kleur grijs aangeschaft voor de cabine. In de kofferbak komt soortgelijke stof, in de kleur zwart. De oude bekleding is erg grof qua structuur maar is nog voldoende goed om als mal voor de kofferbak bekleding te dienen. De stoelen, bank, hoofdsteunen, tussensteun voorin en de deurbekleding: Alles is nieuw bekleed met zwart leer.  Alles terugplaatsen en rijden!

Verwacht gereed: Voor de zomer van 2016!