Inleiding en weetjes over ID- en DS cabriolet

Er bestaan veel verschillende uitvoeringen van DS en ID cabrio’s.

Na de start van de productie bij Citroën van de eerste ID-types met de oude Traction-motor is Chapron als eerste begonnen met het bouwen van ID’s zoals de croisette.

De grootste hoeveelheid cabrio’s is van het type ‘usine’, dit zijn de cabrio’s die af-fabriek door Citroën leverbaar waren, zowel in ID- als later de DS uitvoering.

Het is natuurlijk een persoonlijke inschatting wat je de mooiste versie vindt en daarom zijn de voorspellingen over de verkoopprijs zo ingewikkeld te maken.

Er gaan ID-cabriolets op veilingen weg voor bedragen oven de 150.000 Euro, waarvan niet altijd helemaal duidelijk is of het wel gaat om originele Chapron- of fabriekscabro’s.

Het totale aantal op kenteken als cabrio geregistreerde Citroën ID- en DS cabrio’s bedraagt wereldwijd een klein aantal, zeker vergeleken met de berline uitvoeringen. Desondanks zijn het auto’s die iedereen kent.  Vanuit de jongens- of midlife droom misschien?

Elke producent van miniatuur auto’s heeft verschillende uitvoeringen in het assortiment, zelfs van typen waar er maar enkele van zijn gebouwd zoals bijvoorbeeld de (Duitse!) reutter 4-deurs cabrio.

Het is heden vrijwel onmogelijk om nog een originele ombouw van een Citroën ID of DS naar een cabriolet te laten doen, de vakkennis is letterlijk aan het uitsterven.

De oorspronkelijke mallen die nodig zijn voor de bouw naar een ‘usine’ chapron met ingelegde kofferbak schijnen nog wel te bestaan, maar worden niet voor serieproductie gebruikt.

Uit de publicaties over ombouw naar ID en DS cabrio’s kun je afleiden dat de oorspronkelijke Chapron- en Citroen fabrieks cabrio’s niet de rij-eigenschappen bezitten van een ‘normale’ ID of DS. Dit omdat het chassis niet extra werd verzwaard. Men gebruikte gewoon een chassis met longerons van de station uitvoering, deze was in standaard uitvoering iets steviger.

De huidige ombouw naar cabrio vergt in verband met strengere keuringseisen een behoorlijke aanpassing van het chassis waardoor je mag stellen dat nieuwe omgebouwde auto’s sowieso betere rij- en constructie eigenschappen hebben.

Bij Oord DS cabrio is dat zichtbaar in alle verstevigingen en structurele versterkingen die worden aangebracht conform de constructieberekeningen die bij de kentekenkeuring aan de RDW worden voorgelegd.

Dik plaatwerk rondom de longerons, gekoppeld aan de dwarsversterkingen op de voorste stoelltraverse, de versterkingen bij de dwarsschotten voor en achter de benzinetank en de extra versterkingen rondom de achterste kokerbalk en -as, en natuurlijk de verstevigingen bij de A- en B-stijlen.